Conjunctivita la copii
Una dintre afectiunile intalnite deseori la copii este conjunctivita. Desi este o boala mai mult deranjanta decat serioara, respecta cateva reguli in tratarea ei.
De obicei, conjunctivita nu e o boala cu presupune complicatii grave.
Conjunctivita este o inflamatie a mucoasei pleoapelor.
Ochiul este dotat cu glande lacrimale, care au rolul de a-l umezi si de a-l proteja.
Cand bacteriile, virusii sau ciupercile reusesc sa ajunga in ochi, el se inflameaza.
De obicei, conjunctivita apare in urma acestor infectii, dar uneori poate fi vorba si de o reactie alergica la copii.
Cea mai mare problema este ca bacteriile se pot raspandi in doar cateva zile, iar tratamentul bolii este dificil, deoarece e greu sa distingi intre o infectie virala si una bacteriana.
Daca nu poti desclesta pleoapele dimineata, cand te trezesti, s-ar putea sa fie un simptom al conjunctivitei. Unii copii se plang de disconfort la nivelul ochilor, mancarimi sau sensibilitate la lumina. Unii au chiar si febra.
Daca infectia este cauzata de bacterii, medicii prescriu antibiotice. Aceste medicamente nu sunt intotdeauna necesare. Intr-un studiu realizat recent, au fost monitorizati 326 de copii cu varste intre sase luni si 12 ani.
Jumatate din ei au fost tratati cu antibiotice puternice, restul au primit medicamente placebo. Toti s-au vindecat la fel de bine.
Tratamentul conjuctivitei
Desi nu pare, conjunctivita este o boala destul de complicata.
Copiii sunt trimisi acasa automat de la scoala, ca sa nu se imbolnaveasca si ceilalti. De obicei se prescriu antibiotice, insa unor parinti nu le place sa le dea copiilor astfel de medicamente.
E greu de spus daca un copil are intr-adevar nevoie de antibiotice sau nu.
Daca multi copii din clasa sau din grupa sunt afectati de aceeasi boala, sunt mari sanse sa fie o conjunctivita virala. Daca infectia a afectat un singur ochi, copilul are febra si ochiul este sensibil, cel mai bine e ca boala sa fie tratata cu antibiotice, pentru a elimina bacteriile.
Oricare ar fi sursa bolii, iti poti ajuta copilul punandu-i o compresa cu apa calduta sau rece pe ochi si administrandu-i ibuprofen. Daca simptomele se agraveaza, trebuie sa mergi cu el la spital.
Statistici asupra conjunctivitei la copii
- Unul din noua copii sub 15 ani se imbolnaveste de conjunctivita, in fiecare an.
- Unul din cinci copii sub patru ani se imbolnaveste de conjunctivita, in fiecare an.
- Sapte zile dureaza vindecarea unei conjunctivite bacteriene, fara antibiotice (conform unui studiu realizat in 2005).
- 30% din bolile de ochi sunt cazuri de conjunctivita.
- Conjunctivita virala este contagioasa timp de 7 zile de la aparitia primelor simptome.
Cum sa aplici picaturile de ochi
Pune-ti copilul sa stea culcat pe podea, cu fata-n sus. Pune-te in genunchi si strange-i usor capul intre picioare. Pune-l sa inchida ochii, apoi pune-i mai multe picaturi in coltul interior al ochiului.
Tine-i capul nemiscat si roaga-l sa clipeasca des, astfel incat solutia sa-i intre in ochi. Ai grija sa nu-i atingi ochiul cu pipeta si spala-te pe maini, inainte si dupa folosire.
In scurt cu tratamentul corect acesta inflamatie va trece fara complicatii ulterioare asupra sanatatii copilului.