Dermatitele de contact sunt afectiuni ale piele frecvente in cazul bebelusilor deoarece pielea acestora este mai sensibila ca cea a adultilor.
Daca pe pielea copilului tau apare o roseata, zone fierbinti si dureroase, umflaturi atunci cand pielea lui vine in contact cu anumite substante, copilul tau poate avea ceea ce se numeste o dermatita de contact.
Dermatita de contact este cauzata fie de o alergie, fie de o sensibilitate (un raspuns non-alergic) la o substanta obisnuita.
Aproape 80% din reactiile pielii sunt produse de contactul direct cu o substanta chimica iritanta, dura si periculoasa.
Substantele de curatenie, detergentul de vase si sapunul sunt exemple de produse care pot de asemenea provoca multor persoane dermatite de contact iritante, in special in situatia in care sunt folosite pe termen lung.
Acidul bateriilor, substantele de curatare ale canalelor de scurgere si terebentina sunt substante chimice care provoaca oricui dermatite de contact.
Dermatita de contact alergica
Pielea este unul dintre primele locuri in care apar simptomele unei alergii.
La copiii care au alergii ale pielii, dermatitele alergice de contact, sistemul imunitar reactioneaza in mod exagerat la substante care in mod normal sunt inofensive atunci cand vin in contact direct cu pielea. Aceste substante sunt denumite “alergene”.
Este eczema acelasi lucru cu dermatita alergica de contact?
Nu. Eczema, denumita si dermatita atopica, este o boala a pielii in care un rol important il joaca un raspuns alergic, in special la mancaruri, in cazul unor indivizi, mai ales pentru copii.
Eczema este foarte comuna in cazul bebelusilor si a copiilor mici. Desi eczema nu este legata de alergii, micutii cu eczeme au in mod obisnuit in istoricul familiei una sau mai multe afectiuni alergice precum astmul, febra fanului, urticarie sau rinite alergice (nas infundat).
Un rol important il joaca in eczeme si factorii non-alergici.
Cauzele dermatitelor alergice de contact
Un raspuns alergic pe piele poate fi rezultatul unei expuneri la anumite produse chimice gasite in diferite produse si plante, inclusiv:
- Cosmetice si protectii solare;
- Parfumuri, arome;
- Componentele cauciucului;
- Anumite medicamente;
- Iedera otravitoare;
- Detergenti, produse de curatare;
- Metale, in mod special nichelul.
Dermatita alergica de contact apare atunci cand copilul devine foarte sensibil la o anumita substanta.
Cand copilul este alergic la ceva, se poate ca el sa aiba un raspuns alergic la primul contact cu substanta respectiva iar simptomele alergiei sa apara intr-o perioada de 10 zile. In acest punct, copilul este sensibilizat la acea substanta.
Odata ce el a dezvoltat o anumita sensibilitate, chiar si un contact superficial cu un anumit alergen poate face ca dermatita sa reapara in 24-48 ore.
Care sunt semnele si simptomele dermatitei de contact
Simptomele dermatitei alergice de contact si ale dermatitelor iritante de contact sunt similare si pot evolua de la blande la severe. Semnele care tradeaza aparitia dermatitei la copii sunt o zona rosie, umflata, pruriginoasa sau urticarie care ar putea sa aiba sau nu basici.
Poate urma craparea sau exfolierea pielii. Aceste simptome apar in mod obisnuit in zona in care pielea a fost expusa substantei alergene.
De aceea se recomanda testul alergic la copii pentru a indentifica posibili factori alergeni.